Gresia pentru pardoseli cu stil!

0
Unul dintre cele mai practice materiale folosite ca soluţie în amenajarea podelei a devenit în ultima vreme gresia. Extrem de uşor de întreţinut, la îndemâna oricărui buget şi disponibilă într-o paletă de culori, modele, dimensiuni şi texturi care încântă privirea, gresia este perfect adaptabilă oricărui stil şi oricărei exigenţe în amenajarea unui interior pe gustul dumneavoastră. Este modernă, uşor de curătat şi poate fi folosită în oricare dintre încăperile casei.



ALEGEREA GRESIEI POTRIVITE
Să găseşti o gresie care să-ţi placă este uşor. Trebuie doar să te asiguri că gresia aleasă se potriveşte ceea ce vrei tu şi unde decis să amplasezi. Intrarea în casă are nevoie de o gresie dură, rugoasă, rezistentă la umezeală. Pentru băi, alegeţi un model rezistent la umezeală, dintr-un material cu proprietăţi antialunecare menite să asigure aderenţă. Gresiile „antialunecare" sunt tratate cu un material abraziv care înăspreşte suprafaţa fină a gresiei, pentru a oferi mai multă siguranţă.
De asemenea, există gresie pentru interior,  dar şi gresie pentru exterior. Mozaicul gresiei poate fi montat individual sau cu model premontat pe plasă sau pe hârtie.



REZISTENŢA LA TRAFIC
La prima impresie, toate gresiile sunt tari, însă există unele care au un nivel de duritate mai ridicat decât celelalte. Sunt împărţite în categorii diferite, în urma unor serii standard de teste. Acestea evaluează duritatea, capacitatea de a face faţă uzurii şi procentul de apă absorbit. Conform standardelor, grupele de gresie sunt:

Grupa I ¬- Trafic uşor: pardoselile din băile rezidenţiale, unde trebuie să facă faţă traficului în picioarele goale sau cu papuci uşori de baie.
Grupa II ¬- Trafic mediu: pardoselile din casă, unde mai avem nevoie de abraziuni uşoare. Nu se folosesc la pardoselile de bucătărie sau la cele de la intrare.
Grupa III ¬- Trafic mediu-intens: se pretează pentru orice tip de pardoseală de la interior.
Grupa IV ¬- Trafic intens: recomandată pentru case sau zone cu trafic comercial uşor (redus).
Grupa V ¬- Trafic foarte intens: se foloseşte pentru orice tip de pardoseală rezidentă sau comercial.

Aceste categorii sunt importante, însă nu vă pierdeţi prea mult în analize. Ele vă ajută să alegeţi gresia potrivită zonei unde urmează a fi aplicată.

POROZITATEA
Daţi mai multă importanţă categoriei de porozitate sau, mai bine zis, procentului de absorbţie a apei. Capacitatea de absorbţie a apei este esenţială când alegem o gresie pentru bucătărie sau baie, fiind zone unde avem nevoie de produse cu rezistenţă ridicată la umiditate. Pentru exterior nu trebuie să folosim o gresie foarte poroasă, din cauza faptului că temperaturile reduse pot îngheţa gresia, care apoi se sparge. Clasificarea gresiei după porozitate se face în: ceramică, aceasta având coeficientul cel mai redus de absorbţie, vitroceramică, semivitrificată şi nevitrificată, cu coeficientul cel mai mare de absorbţie.




DURITATEA
Duritatea gresiei este afectată de procesul de coacere/ardere. În mod normal, cu cât gresia stă mai mult şi la temperaturi mai mari, cu atât devine mai dură. Materia primă din care se face gresia se numeşte biscuit şi se poate trece printr-o singură coacere sau prin dublă coacere. Pentru o singură coacere, glazura se aplică direct pe biscuit şi se trece o dată prin cuptor. La dublă coacere, biscuitele este mai gros şi după ce s-au mai adăugat modele şi culori se pune în cuptor pentru cea de-a doua coacere.

MONTAREA
Pe o scală a proiectelor de tip do-it-yourself, montarea gresiei poate fi încadrată atât la nivelul foarte uşor, cât şi la nivelul foarte solicitant. În mod obişnuit, montarea gresiei presupune anumite ajustări de formă. Gresia se montează cu adezivi speciali, fiind finisată cu chit de rosturi. Ca pentru orice tip de dală, zonele care au nevoie de tăieturi speciale vor fi mai dificil de obţinut în cazul gresiei. De asemenea, chiar şi pardoseala în sine poate ridica probleme specifice. Atât timp cât gresia nu este o pardoseală flexibilă, are nevoie de un suport ¬- şapă foarte stabilă şi dreaptă. De cele mai multe ori, şapele trebuie ridicate la nivelul cerut de grosimea plăcii de gresie.

0 comentarii: